Týchto 10 najkrajších hradov a zámkov na Slovensku sa oplatí navštíviť

Týchto 10 najkrajších hradov a zámkov na Slovensku sa oplatí navštíviť

Slovensko je bezpochyby hradná veľmoc. Na našom území sa nachádza viac ako 100 hradov a zámkov. Každý má svoj jedinečný príbeh, pútavú históriu a nádherné okolie. V tomto článku nájdete tých 10 najkrajších, ktoré rozhodne stoja za návštevu. 

Všetky naše hrady a zámky sú obklopené krásnou prírodou, a preto ich návštevu môžete spojiť aj s príjemnou túrou či ľahkou prechádzkou v ich okolí. Aké cesty vás k nim dovedú, čím sú tieto hrady a zámky výnimočné a čo zaujímavé na nich uvidíte či zažijete sa dozviete nižšie. Poďte ich s nami prebádať a spoznať všetky tajomstvá, ktoré v sebe skrývajú.

Bojnický zámok 

Jeho charakteristický rozprávkový vzhľad zaujme už na prvý pohľad, no rozhodne to nie je všetko, čo tento zámok ponúka. Patrí k našim najstarším zámkom a rozhodne aj k osvedčeným tipom na celodenný výlet, počas ktorého si každý príde na svoje. Milovníci histórie si užijú prehliadku zámku a múzea, v ktorom sa prenesú do dávnych časov. Pre deti sú ako stvorené detské prehliadky či špeciálne podujatia, ktoré vám napríklad odhalia Bojnický zámok plný strašidiel a duchov. Milovníci prírody si môžu užiť prechádzku v priľahlom zámockom parku, ktorý vám odhalí viacero vzácnych stromov – napríklad aj lipu zasadenú v 14. storočí. A návštevu najstaršej ZOO na Slovensku, ktorá sa nachádza v tesnej blízkosti zámku, si užije snáď každý. 🙂

Užitočné informácie

Navštíviť Bojnický zámok môžete kedykoľvek počas roka. Všetky aktuality aj informácie o špeciálnych podujatiach nájdete na ich oficiálnom webe.

Otváracie hodiny 

  • november – marec: od stredy do nedele od 10:00 do 15:00 h
  • apríl: denne okrem pondelka od 10:00 do 16:00 h
    • máj: denne okrem pondelka od 9:00 do 17:00 h
    • jún – september: denne od 9:00 do 17:00 h
    • október: denne okrem pondelka od 10:00 do 15:00 h

    Vstupné

    Ceny vstupného sa líšia podľa typu prehliadky, ktorú si zvolíte. Najdrahší variant, ktorý zahŕňa oba okruhy prehliadky zámku vyjdú dospelého 16 €, dieťa v závislosti od veku 3 až 6 €. Podrobné ceny vstupného nájdete tu

    Tip na túru v okolí

    Ak si chcete výlet na Bojnický zámok spestriť príjemnou túrou v okolí, vydať sa naň môžete po červenej značke, ktorá vás povedie z Prepoštskej jaskyne, cez Bojnický zámok, Svätý Vendelin až na Šútovské sedlo (529 m.n.m.).

    Spišský hrad 

    Spišský hrad patrí svojou rozlohou k jedným z najväčších zrúcaninových hradných komplexov v strednej Európe. O jeho výnimočnosti svedčí aj zápis do Zoznamu pamiatok svetového dedičstva UNESCO. Zachovalá zrúcanina hradu vám predstaví architektúru od 12. do 18. storočia, no kopec, na ktorom sa hrad týči, bol osídlený už v dobe kamennej. Na hrade vás čaká muzeálna expozícia Spišského múzea, ktoré vás prevedie dejinami hradu, predstaví vám stredoveké zbrane či zaujímavosti o feudálnej justícii. Zaujímavé na tomto hrade je, že nebol nikdy dobytý. Vďaka náročnému terénu, v ktorom sa nachádza, sa k nemu dostalo len zopár nepriateľov. Vy sa však báť nemusíte, dostanete sa k nemu bez problémov, či už autom alebo pešo.

    Užitočné informácie 

    Spišský hrad je od decembra do marca zatvorený. Počas ostatných mesiacov vám ponúka rôzne varianty prehliadok, špeciálne podujatia aj dobrodružné nočné prehliadky. 

    Otváracie hodiny

    • apríl a október: denne 9:00 – 17:00 h
      • máj – september: denne 9:00 – 19:00 h
      • november: denne: 9:00 – 16:00 h
      • ostatné mesiace zatvorené

      Vstupné

      • Dospelí: 8 €
        • Študenti a seniori: 6 €
        • Deti: 4 €/osoba
        • Rodinné vstupné: 19 € (maximálne 4 osoby, v kombinácii 1 dospelý a 3 deti alebo 2 dospelí a 2 deti)

        Tip na túru v okolí 

        Hrad sa nachádza v krásnom prostredí slovenskej prírody a bola by škoda si ju neužiť. Na hrad sa môžete dostať aj rôznymi turistickými trasami, napríklad po zaujímavom náučnom chodníku, ktorý vedie cez Sivú Bradu, Spišskú Kapitulu, Spišské podhradie až k Spišskému hradu a ďalej pokračuje k Dreveníku a Žehre.

        Bratislavský hrad 

        Symbol mesta Bratislava a stavbu, ktorý dotvára charakteristickú panorámu tohto mesta si rozhodne nemôžete nechať ujsť. Hrad sa týči na kopci vo výške 60 metrov nad riekou Dunaj a celý jeho komplex pozostáva z viacerých budov. Za návštevu stojí aj baroková záhrada, ktorá bola pôvodne postavená podľa návrhu architekta Márie Terézie. Vďaka svojej strategickej polohe bol hrad osídlený už odpradávna a vystriedali sa na ňom Kelti, Rimania, Germáni, Slovania aj Maďari. V súčasnosti na ňom nájdete expozíciu, ktorá dokladuje vývin spoločnosti Slovenska od stredoveku po súčasnosť. Krásny výhľad na Bratislavu si užijete nielen z hradieb, ale aj z Korunnej veže, ktorá je najstaršou zachovanou časťou hradu. Počas návštevy múzea sa dá dostať až na jej vrchol.

        Užitočné informácie 

        Bratislavský hrad vám ponúka krásne miesto na výlet kedykoľvek počas roka. Ak si však ho však chcete užiť naozaj veľkolepo, môžete ho navštíviť počas Kultúrneho leta, kedy sa na nádvorí hradu konajú rôzne podujatia ako napríklad Shakespearovské hry, organové koncerty či dni starých majstrov.

        Otváracie hodiny

        • november – marec: denne okrem utorka od 10:00 do 18:00 h 
          • apríl – október: denne od 10:00 do 18:00 

          Vstupné

          Základné vstupné stojí 12 €, seniori, študenti a žiaci zaplatia 6 €. Zľavy a rodinné vstupné nájdete TU.

          Tip na túru v okolí

          Príjemnú prechádzku si môžete užiť aj v okolí Bratislavského hradu. Nepôjde síce o prechádzku po horách, ale po krásnych mestských uličkách a námestiach. Po ceste na hrad môžete prejsť cez Michalskú bránu, Hlavné námestie či navštíviť známy pamätník – Slavín, z ktorého je pozoruhodný výhľad na celé mesto. 

          Oravský hrad

          Ak sa vám zdá, že ste tento hrad už niekde videli, zdá sa vám správne! Vďadka svojmu charakteristickému vzhľadu boli jeho priestory využité na natáčanie prvej čiernobielej verzie filmu Dracula z roku 1922 či filmov ako Kráľ drozdia brada, Princezná a žobrák či Sokoliar Tomáš. Hrad sa týči nad riekou Orava a patrí k najznámejším turistickým atrakciám severného Slovenska. Celý areál je tvorený dolným, stredným a horným hradom s palácmi, opevnením a vežami. Spolu tak vytvárajú veľkolepý hradný komplex, v ktorom sa určite nebudete nudiť. V súčasnosti v priestoroch hradu sídli Oravské múzeum, ktoré ponúka rôzne expozície – archeologickú, prírodovednú, historickú a etnografickú. Prejsť sa môžete aj podzemnými chodbami, ktoré prepájajú tri vstupné brány hradu.


          Oravský hrad (zdroj: depositphotos)

          Užitočné informácie 

          Vstup na hrad je možný len s lektorom a základný okruh po hrade je prístupný počas celého roka okrem apríla. 

          Otváracie hodiny

          • november – marec: 09:30 – 15:00 h
          • apríl: zatvorené
          • máj: 08:30 – 17:00 h
          • jún: 08:30 – 17:30 h
          • júl, august: 08:30 – 18:00
          • september: 08:30 – 17:00
          • október: 08:30 – 16:00

          Vstupné

          Deti do 6 rokov majú vstup zdarma, ďalšie ceny vstupného sa líšia podľa okruhu, ktorý si zvolíte a podľa veku návštevníka. Veľký okruh po hrade vyjde dieťa vo veku od 6-15 rokov, dôchodcov a ZŤP 6,50 € a dospelého 13 €. Rodinné vstupné je možné si zakúpiť len pre základný okruh a vyjde vás to 22 €. Všetky možnosti okruhov aj s cenami nájdete na ich webe spolu s aktuálnymi informáciami a podujatiami. 

          Tip na túru v okolí

          Ak si chcete návštevu Oravského hradu ozvláštniť o túru, môžete sa z Oravského podzámku, ležiaceho hneď pod hradom vydať na vrch Javorová. Povedie vás sem modrá značka. 

          Strečno 

          Hrad stojí na ľavom brehu rieky Váh a pôvodne slúžil na ochranu výberu mýta pri brode cez rieku Váh. Hrad sa týči na vápencovej skale vo výške 420 m.n.m., nad obcou Strečno a Nezbudská Lúčka. Priamo pod hradom je vybudovaná špeciálna stredoveká dedinka Paseka, v ktorej si môžete prezrieť dom pekára, ľudovej liečiteľky aj útulňu pre pútnikov. V dedine sa nachádza aj funkčná zvonica a studňa. O zábavu pre deti sa postará detské ihrisko aj s možnosťou občerstvenia. Hrad Strečno sa nachádza v krásnej prírode Malej Fatry a vďaka tomu si z neho užijete výhľad na Strečniansky priesmyk, Domašínsky meander a veľkú časť Žilinskej kotliny.

          Užitočné informácie 

          Na tomto hrade vás okrem bežnej prehliadky čakajú aj rôzne podujatia, ktoré určite stoja za návštevu. Patria k nim napríklad Beh do hradných schodov, počas ktorého súťažiaci zdolávajú až 151 schodov smerujúcich na hrad. Nechýbajú ani Nočné prehliadky, na ktorých stretnete duchov, elfov a rôzne strašidlá, či Rozprávkový hrad, ktorý zaujme malých aj veľkých. 

          Otváracie hodiny

          • apríl – september: 9:00 – 17:00 h
            • október: 9:00 – 15:00 h

            Vstupné

            Po hrade sa prejde celá rodina s rodinným vstupným za 17,50 €, vstup pre dospelého stojí 7 € a pre deti nad 6 rokov 3,50 €.

            Tip na túru v okolí

            Iný a rozhodne rovnako krásny pohľad na hrad Strečno vám ponúkne rozhľadňa na vrchu Špicák. Z tohto vrchu budete mať jedinečnú šancu pozorovať až 4 hrady nachádzajúce sa v okolí. Na rozhľadňu sa dostanete strmším výstupom z parkoviska pod hradom po žltej značke. 

            Červený Kameň 

            Pozoruhodný hrad ležiaci v Malej Fatre, neďaleko od mesta Bratislava je ideálnym miestom na celodenný výlet. Vďaka svojej polohe aj bohatému programu sa postará o poriadnu dávku dobrodružstva, histórie aj prírody. Súčasná expozícia vás prenesie do histórie a odhalí vám historické bývanie šľachty. Veľkolepé prostredie mohutného hradu si môžete užiť aj počas špeciálnych nočných prehliadok a vychutnáte si tu aj dobré jedlo či pitie v miestnej kaviarni, vinárni alebo reštaurácii. Tento zachovalý hrad sa ocitol aj vo filmoch a rozprávkach ako Princezná Fantagiró, Dračie srdce alebo Cinka Panna. Hrad je miestom konania rôznych špeciálnych podujatí ako remeselné trhy či trh starožitností. Ak sa chcete dozvedieť o ich dianí, stačí sledovať tento web.

            Hrad Červený Kameň (zdroj: depositphotos)

            Užitočné informácie 

            Hrad je otvorený celoročne a zabezpečí vám príjemný program aj počas chladnejších či upršaných dní. K dispozícii máte na výber dva okruhy, ktoré vám predstavia prostredie a históriu hradu. 

            Otváracie hodiny

            • január – apríl: od utorka do nedele 9:30 do 15:30
            • máj: od utorka do nedele 9:30 – 15:30, víkend 9:00 do 17:00
            • jún – august: pondelok až nedeľa 9:00 – 17:00 
            • september: pondelok až nedeľa od 9:00 do 16:00 
            • október – december: od utorka do nedele 9:30 do 15:30

            Vstupné

            Cena vstupného pre dospelého sa pohybuje od 5 € a pre deti od 2,50 €. Podrobné ceny a možnosti okruhov nájdete na ich webe. 

            Tip na túru v okolí

            Návštevu Červeného Kameňa môžete spojiť s príjemnou 10 kilometrov dlhou túrou z Harmónie, cez Červený Kameň až do Častej. Takáto túra vám zaberie približne 3 hodinky a podrobnú trasu si môžete pozrieť tu

            Čachtický hrad 

            Legendami opradený Čachtický hrad má prívlastok tajomného hradu v Karpatoch. Hradd v minulosti obývala grófka Alžbeta Báthoryová, známa ako “krvavá grófka”. Údajne sa táto hradná pani kúpala v krvi mladých dievčat, aby zostala večne mladá a krásna. Hrad bol postavený v prvej polovici 13. storočia a postupne rozšírený v 15. storočí. Patril k významnej sústave hradov, ktoré chránili západné hranice Uhorska. V súčasnosti je z hradu malebná zrúcanina, z ktorej si užijete nádherný kruhový výhľad. Počas víkendov a sviatkov na hrad premáva aj turistický vláčik, ktorý vás vyvezie hore aj dole.

            Užitočné informácie 

            Čachtický hrad je ideálnym miestom na návštevu v teplejších mesiacoch. Počas januára a februára je zatvorený úplne, nasledujúce mesiace sú však návštevníkom postupne sprístupňované rôzne časti hradu. 

            Otváracie hodiny

            • marec: len víkendy 10:00 – 17:00
              • apríl: utorok až piatok 10:00 – 16:00, víkend 10:00 – 18:00
              • máj, jún: utorok až piatok 10:00 – 17:00, víkend 10:00 – 18:00 
              • júl, august: pondelok až nedeľa 10:00 – 18:00 
              • september: utorok až nedeľa 10:00 – 17:00
              • október, november: utorok až nedeľa 10:00 – 16:00
              • december: len víkendy 10:00 – 15:00  

              Vstupné

              Ceny vstupného sa líšia podľa toho, či sa rozhodnete navštíviť hrad cez týždeň alebo počas víkendu. Pre dospelého sa ceny začínajú na sume 3,50 €, pre deti od 2 €. Podrobné ceny a všetky informácie nájdete aj na ich webe. 

              Tip na túru v okolí

              Výlet na hrad môžete spojiť s 13 kilometrov dlhou túrou, ktorú však bez problémov zvládnu aj deti. Ide o pekný okruh Čachtice, horné parkovisko – Čachtický hrad – Veľký Plešivec – Čachtice, horné parkovisko, na ktorom zdoláte 500 metrové prevýšenie. 

              Kaštieľ Betliar 

              Kaštieľ Betliar vás zaujme svojím interiérom aj exteriérom. Jeho charakteristická stavba so štyrmi náročnými vežami zasadená do prostredia krásneho anglického parku vás uchváti už pri príchode. Svojou rozlohou patrí k najväčším udržiavaným parkom na Slovensku a je zaradený aj v zozname svetových historických záhrad. Ďalšie poklady sa ukrývajú v jeho vnútri, ktoré bolo pôvodne využívané ako lovecké sídlo Andrássyovcov. Nájdete tu galériu obrazov, hudobný a lovecký salónik, knižnicu, dobový nábytok aj exotické zbierky. Interiér získal za svoju rekonštrukciu dokonca aj ocenenie EUROPA NOSTRA.

              Užitočné informácie 

              Kaštieľ je otvorený celoročne a rozhodne sa vám postará a príjemný program či už v lete alebo zime. Na výber máte rôzne možnosti prehliadok, podľa ktorých sa odvíja aj cena vstupného. 

              Otváracie hodiny

              • máj – september: denne okrem pondelka od 9:30 do 18:30 h 
                • november – marec: denne okrem pondelka od 9:00 do 16:30 h 
                • október a apríl: denne okrem pondelka 9:30 – 17:30

                Vstupné

                Základné vstupné vychádza pre dospelú osobu na 10 €, pre dieťa 5 €. Konkrétne možnosti prehliadok a súvisiace ceny nájdete na ich webe. 

                Tip na túru v okolí

                Kúsok od kaštieľa sa nachádza náučný chodník Turecká, ktorý sa venuje lesníckej a baníckej tematike. Štart aj cieľ je v priľahlej obci Rudná a po ceste sa dostanete aj na rozhľadňu Turecká, z ktorej je nádherný výhľad pri dobrej viditeľnosti až na Tatry. 

                Hrad Devín

                Hrad Devín sa nachádza nad sútokom riek Dunaja a Moravy. Okrem výhľadu až do susedného Rakúska na rakúsky vrch Braunsberg si na hrade môžete užiť aj expozíciu Múzea mesta Bratislavy. Na vyhliadkovej terase hradu sa nachádza 55 metrov hlboká studňa a v areáli hradu nájdete aj významnú archeologickú pamiatku z rímskeho obdobia. Počas hlavnej sezóny je toto miesto dejiskom rôznych podujatí, napríklad aj vystúpenia historických šermiarov. 

                Užitočné informácie 

                Výlet na hrad Devín môžete spojiť aj s príjemným cyklovýletom, či plavbou na lodi, ktorá vás sem dovezie z centra Bratislavy. Hrad je otvorený celoročne, mení sa len doba otváracích hodín. 

                Otváracie hodiny

                • marec: utorok – nedeľa od 10:00 do 17:00
                  • apríl, máj: utorok – nedeľa od 10:00 do 18:00
                  • jún – august: pondelok – nedeľa od 10:00 do 19:00 
                  • september: nedeľa od 10:00 do 18:00
                  • október: nedeľa od 10:00 do 17:00
                  • november – február: nedeľa od 10:00 do 16:00

                  Vstupné

                  Vstup vyjde dospelého návštevníka na 8 € počas hlavnej sezóny, detské vstupné vás vyjde na polovicu. 

                  Tip na túru v okolí

                  Z hradu Devín sa môžete vydať na príjemnú túru na Devínsku Kobylu, kde na vás čaká vyhliadková veža. 

                  Nitriansky hrad 

                  Nitra je najstaršie mesto na Slovensku a Nitriansky hrad je jeho dokonalou ozdobou. Ide o rozsiahly hradný komplex, v ktorom nájdete rôzne významné pamiatky. Najstaršou zachovanou časťou komplexu je románsky Kostol sv. Emeráma, ktorého vznik sa datuje do 11. až 12. storočia. Hrad je v súčasnosti sídlom nitrianskeho biskupstva. Na mieste hradu stál s najväčšou pravdepodobnosťou prvý kresťanský kostol na Slovensku, ktorý dal postaviť knieža Pribina okolo roku 830. Na hrade vás čakajú rôzne prehliadkové okruhy so sprievodcom alebo aj bez sprievodcu, po interiéri aj exteriéri hradu. 

                   

                  Užitočné informácie 

                  Nitriansky hrad je ľahko dostupný a viditeľný už pri príchode do mesta. Dostanete sa naň pešo, autobusom aj autom. 

                  Otváracie hodiny

                  Aktuálne otváracie hodiny sa líšia podľa jednotlivých mesiacov. Vždy ich nájdete uverejnené na oficiálnom webe spolu s ďalšími užitočnými informáciami. 

                  Vstupné

                  Ceny vstupeniek sa líšia podľa toho, ktorú časť hradu či expozíciu sa rozhodnete prebádať. Napríklad len za 1 € sa môžete dostať do hradného areálu a užiť si tu príjemnú prechádzku. Konkrétne možnosti vstupu nájdete tu. 

                  Tip na túru v okolí

                  Pri návšteve Nitry sa môžete vydať na priľahlý vrch Zobor, z ktorého uvidíte Nitriansky hrad aj z iného pohľadu. Okrem toho si užijete príjemnú prechádzku aj výhľad na celé mesto Nitra.

                  Späť na blog

                  Pridať komentár

                  1 z 3